Řasa chlorella je považována za super potravinu, chrání před rakovinou i obezitou !
Chlorella je jednobuněčná zelená mikrořasa obsahující vitamíny a minerály. Je mimo jiné skvělým doplňkem pro vegetariány, protože obsahuje 58 procent vysoce stravitelné kompletní vegetariánské bílkoviny. Chlorella, která roste ve sladkovodních vodách v Asii a v Austrálii, je také výbornou volbou pro děti, které příliš neholdují zelenině. Její využití je velmi rozsáhlé. Díky širokému spektru enzymů usnadňuje trávení, podporuje zažívání a udržuje zažívací trakt zdravý. Funguje jako přírodní detoxifikátor, posiluje imunitní systém, vyrovnává hladiny estrogenu, stabilizuje krevní cukr a upravuje cholesterol. Navíc je plná antioxidantů, obsahuje více kyseliny nukleové než jakákoli jiná potravina a pomáhá při nadměrném působení toxinů a těžkých kovů.
Nejnovější japonský výzkum odhalil, že tato řasa pomáhá bojovat proti hlavním civilizačním chorobám současnosti, jako jsou deprese, obezita a srdeční onemocnění.
Západní medicína přitom chlorellu dosud prakticky ignorovala, ale dnes i američtí vědci opěvují účinky chlorelly a profesoři z Carnegie Institutu ve Washingtonu požadují, aby byla zařazena mezi takzvané super potraviny.
Řasa se už v několika zemích včetně Velké Británie používá při léčbě pacientů s rakovinou. Nadia Bryonová, britská terapeutka z Breast Cancer Haven charity, která poskytuje souhrnnou péči pro ženy s rakovinou prsu, řekla deníku Telegraph: "Jsme bombardováni chemikáliemi z pesticidů a fungicidů, chlorella je pomáhá dostat z těla ven."
Také americký lékař a toxikolog Dietrich Klinghardt z Klinghardt Academy of Neurobiology ze Seattle uvádí Chlorellu jako jednu cestu detoxifikace organismu.
Pomáhá v boji s rakovinou
Studie jihokorejských vědců odhalila mocné protirakovinové schopnosti chlorelly včetně schopnosti opravit poškozené DNA a ovlivnit genovou expresi. Jejich nejdůležitějším zjištěním bylo, že karotenoidy obsažené v chlorelle by mohly být používány jako prevence rakoviny u lidí.
Další protirakovinové účinky prokázal výzkum, jehož výsledky se objevily v International Journal of Food Sciences and Nutrition v lednu 2008. Podle této studie chlorella dokáže potlačit enzym, který vede k zahájení rakoviny.
Jiná studie zkoumala účinky chlorelly při rakovině prsu, kdy byl nádor transplantován myším, které byly nejdříve krmeny chlorellou. Výsledkem bylo 70 procent přeživších hlodavců.
Léčbou rakoviny se zabývala i studie patnácti pacientů se smrtelným nádorem, kteří byli léčeni vysokými dávkami chlorelly, někdy v kombinaci s chemoterapií a ozařováním. Bylo zaznamenáno zlepšení jejich zdravotního a imunitního stavu a během dvou let přežilo 40 procent pacientů v porovnání s obvyklou hodnotou 10 procent přeživších.
Posiluje imunitní systém
Podle odborníků chlorella zvyšováním krevního průtoku rovněž snižuje možnost nahromadění krevních destiček, které může způsobit krevní sraženinu.
Imunitní systém se oslabuje také stresem a chlorella podle vědců dokáže chránit funkci důležitých imunitních buněk i při nadměrné stresové zátěži.
Chlorella je plná dostupného chlorofylu, kterému se někdy také říká krev rostlin. Chlorofyl neutralizuje toxiny a škodlivé látky ze znečištěného životního prostředí a pomáhá krvi předat kyslík do všech buněk a tkání. Plně okysličené buňky přitom nejsou vhodným prostředím pro rakovinu.
Funguje jako účinný očišťovač
Chlorella patří mezi špičku potravin, které absorbují jedovaté kovy díky obsahu vlákniny. Chlorella váže toxický odpad ze stravy, který se ukládá v těle, a odvádí ho z těla ven. Zároveň tím podporuje vyprazdňování.
To, že chlorella přežila dvě miliardy let, dokazuje, že má opravdu skvělou ochranu proti jedům. Toxiny jako DDT, PCB, rtuť, kadmium a olovo zůstávají v životním prostředí dlouhou dobu a rozpadají se jinak velmi pomalu.
Nebezpečné dioxiny se také akumulují v mateřském mléce kojících žen. Vědci v Japonsku analyzovali hladiny dioxinu v mateřském mléce a v krevních vzorcích od 35 těhotných žen. Osmnáct žen bralo chlorellu během těhotenství. Toxické protihodnoty byly značně nižší v mateřském mléce žen, které braly chlorellu.
Další studie na myších, jejíž výsledky se objevily v Food Chemistry Toxicology v červenci 2008, dokázala, že léčba chlorellou snižuje hladinu olova v krvi a tkáních, kompletně obnovuje normální hodnoty zdravého tuku v játrech a rovněž snižuje abnormálně vysoké hodnoty tuku v plasmě.
Japonští vědci doporučují jíst chlorellu při každém jídle, které může obsahovat těžké kovy, jako jsou například pokrmy z ryb. Chlorella se rovněž osvědčila při zákroku odstraňování zubních plomb obsahujících rtuť.
Udržuje zdravý cévní systém
Podle některých studií také chlorella poskytuje důležité živiny, které podporují zdravé cévní funkce. Dávka 10 tisíc miligramů chlorelly denně pomohla 25 procentům účastníků studie upravit zvýšený krevní tlak a udržet ho v normální hodnotě.
Vyhodnocení složení krve při studii na zvířatech navíc ukázalo zlepšení antioxidačních funkcí v cévním systému stejně jako vyšší množství bílkoviny arginin, která pomáhá podporovat cévní uvolňování.
Chlorella a obezita
Mezi největší problémy současné civilizace, které je potřeba řešit, patří obezita neboli nadváha. Přestože celosvětově narůstá tendence zlepšit pestrost a kvalitu stravy i s ohledem na přírodní zdroje, stoupá, jak ukazují světové studie, množství lidí trpících obezitou a to zejména ve státech bohatých a prosperujících, kde se očekávají lepší životní podmínky a lepší informovanost.
Studie se sice liší, mimo jiné i v tom, jaké jsou příčiny obezity, ale shoda panuje v názoru, že jednou z příčin je narušení metabolismu tuků vedle stresu, výskytu plísní v organismu a špatné životosprávy.
Názor, který bere obezitu, jako následek sklonu lidí k lenosti, není úplně správný, protože komplexní charakteristika obezity není doposud vyjasněná. Proč si organismus ukládá tuky, když je přirozené je zpracovat? Jakou roli přitom hraje kvalita tuků a sport, nebo chcete-li, fyzická aktivita? Studie zabývající se touto problematikou nejsou zdaleka u konce.
Podle našich zdrojů jsme přesvědčeni, že sport může roztáčet organismus a následně zlepšit jeho metabolismus. Zároveň to však může vést k dalšímu poškozování organismu, bereme-li v úvahu, že spalováním tuků se produkuje hodně jedů a volných radikálů, které už tělo řešilo dříve tak, že je ukládalo do tukové tkáně. Také teorie zakládající se na tom, že přijímání tuků může být prostředkem proti stresu, není úplně správná. Je pravda, že tělo si z tuků vyrábí cholesterol, který se projevuje jako antioxidant odbourávající volné radikály, které vznikají v těle během různých aktivit organismu. Avšak v případě, že tělo nemá dostatek živin napomáhajících k odbourávání nadbytečného oxidovaného cholesterolu, se kumuluje v organismu a usazuje v cévách.
Dovolte tedy, abychom zde doporučili komplexní řešení tohoto problému. Zdůrazňujeme však, že je důležité, abyste každý nový postup zkonzultovali se svým lékařem.
Tělo tuky přijaté v potravě zpracuje a jejich přebytku se snaží zbavit, protože netvoří přirozenou součást jeho struktury. Představuje naopak obtíže, různá omezení a zátěže, se kterými se musí vypořádat. K tomu je ale zapotřebí kvalitních živin. Lidé trpící obezitou jedí hodně, protože nejen řeší svůj stres, ale jejich organismus si žádá živiny, které potřebuje k odbourání tuku. Také plísně zde hrají velkou roli. Ke své existenci vyžadují cukr. Lidé však sáhnou po tom horším řešení a dávají přednost chuti před kvalitou. Tím se jejich stav nemůže zlepšit.
Obezita, jak mnoho studií ukazuje, je spojena s nedostatkem bílkovin, vitaminů, minerálů a ostatních mikroživin. Odstranění obezity však vyžaduje také kvalitní metabolismus ke zpracování jedů a odpadů a jejich následné vyloučení z organismu. Obézní člověk však metabolismus většinou nemívá v pořádku.
Chlorella se tady proto jeví jako ideální potrava k doplnění živin, vyčištění těla od škodlivin, působí antioxidačně díky obsahu některých silných antioxidantů jako např. betakarotenu, zinku, vitaminu C a vitaminu E. Takovýchto antioxidantů bude tělo potřebovat během hubnutí maximální množství. Neexistuje žádná jiná známá potravina, která by mohla nabídnout nejen dodání mikroživin v takové formě, která je tělem velmi dobře zpracovatelná, ale zároveň umí odstraňovat z těla škodliviny. Zelenina může tělu dodat mnohé potřebné látky, ale její nároky na stravitelnost jsou veliké. Doporučujeme jíst co nejpomaleji a rozžvýkávat jídlo co nejdéle. Můžeme též doporučit konzumovat zeleninu lehce povařenou, pokud možno v kašovité formě a to z toho důvodu, že potrava, není-li již v ústech dobře propracovaná, nemůže být dobře strávena a může dojít k hnití jejích nerozrušených částí v trávicím traktu. Neznamená to tedy, že zelenina a chlorella si konkurují. Naopak, mohou se velmi dobře doplňovat.
Co však doporučujeme omezit, nebo nejlépe úplně vynechat jsou tyto potraviny: přepálený rostlinný tuk (vznikající při fritování a smažení), káva a černé a uměle aromatizované a přibarvované čaje, nápoje s obsahem cukru, barviv, příchutí a různých konzervačních látek (čtěte pozorně složení na obalech) a samozřejmě sladkosti všeho druhu obsahující rafinovaný cukr.
Pozor, nevynechávejte ovoce. Cukr v něm obsažený není škodlivý, uvolňuje se pomalu. Ovoce zároveň obsahuje další látky, které se podílejí na jeho zpracování. Navíc obsahuje i vlákninu důležitou k trávení a jiné potřebné látky.
Na závěr bychom mohli zrekapitulovat naše doporučení spojená s hubnutím: obezita je většinou spojena s poruchou metabolismu tuků a přítomností plísní v organismu, ukládání tuků v těle je zapříčiněno nedostatkem živin podílejících se na jejich zpracování, chlorella je ideálním zdrojem živin, které pomohou tělu zpracovat tuky a zároveň tělo čistí, fyzická činnost je důležitá kvůli rozproudění krve a rozběhnutí metabolismu, je třeba ji však přidávat pomalu, hubnutí by nemělo probíhat rychle, ani díky hladovce, je důležité si vybírat kvalitní potraviny,
Je nutné dodat mikroživiny, které organismu pomohou vypořádat se s nadváhou,díky chlorelle je možné dosáhnout kvalitního spalování tuků a cukrů bez vzniku jedovatého odpadu.
Je chlorella vhodná pro děti?
Jistě! U dětí užívajících chlorellu delší dobu se sníží množství výskytu respiračních onemocnění a mají silnější imunitní systém. Při dlouhodobých studiích se zjistilo, že děti užívající chlorellu rostly rychleji a lépe se vyvíjely. Závěry z této studie jsou: „Chlorella je obzvláště užitečná pro děti, které nemají rády (či v dostatečné míře nekonzumují) zeleninu. Pomáhá jim v prevenci dětské anémie, zlepšuje vstřebávání a čistí zažívací trakt (předchází stále častější dětské zácpě). Děti z pozorovaných skupin neužívajících chlorellu trpěly časté/7 nachlazením a kazivostí zubů. Měly časté/7' zažívací potíže a problémy s tělesnou váhou/' (Závěr studie Michika Tokuyatsu z Konzultační kliniky v Tottori City). UPOZORNĚNÍ: Podle norem je možné tablety podávat až od tří let, neboť hrozí jejich vdechnutí. Omezení „od tří leť' je tedy z tohoto důvodu. Dětem mladším je možné tablety rozdrtit a prášek podat jim přijatelným způsobem (přidat do ochuceného jogurtu, džusu atc/.j. O doporučené dávce se poraďte se svým poradcem, či s lékařem.
Chlorella jako prevence
Otázku prevence můžeme posuzovat z hlediska vnitřní čistoty organismu a bezchybné funkčnosti našeho imunitního systému. Může se zdát, že tyto oblasti spolu nesouvisí. Ale není tomu tak. Naopak je mezi nimi velice hluboká souvislost. Jistě velmi záleží na životním stylu a prostředí, ve kterém žijeme. Pokud žijeme ve zdravém a hygienicky přiměřeně čistém prostředí (to znamená, že dodržujeme základní hygienické návyky spojené jak s čistotou našeho těla, tak s čistotou potravy, kterou jíme, ale ne jen tou vnější ale i tou vnitřní, tzn. s obsahem škodlivých chemikálií) náš imunitní systém přirozeně bude plnit svou funkci v případech infekce nebo nemoci. Ale naopak, obsahuje-li prostředí kolem nás a naše potrava škodliviny, i když dodržujeme základní pravidla hygieny, naše tělo ve snaze zlikvidovat tyto škodliviny může reagovat různými alergickými reakcemi charakterizujícími zmatené imunitní reakce. Proto se dá říci, že jestliže naše snaha o dodržování hygieny selhává tím, že onemocníme, naše prostředí není takové, jaké by mělo být, tedy čisté. Toto platí ve stejné míře o vnitřním prostředí organismu. Zde je třeba si uvědomit skutečnost, že organismus se může zanášet jedovatými produkty i pouze z vlastní produkce, aniž by přijímal toxiny z vnějšího prostředí! Jak bylo výše napsáno, stresová zátěž organismu (stres psychický, přiměřený tepelný, přiměřený fyzický) je normální součástí života. Začíná být mimořádně nebezpečná teprve v kombinaci s nedostatečnou nutriční výživou (tedy s nedostatkem esenciálních mikroživin). Až v této situaci začne organismus sám produkovat větší množství toxinů, než je schopen vyloučit. Pak teprve dochází k postupné destrukci metabolismu a imunitního systému. V boji proti této zkáze je chlorella doslova vlajkovou lodí.
Imunitní systém použitá dva mechanismy: přirozenou a získanou imunitu. Přirozená imunita je dána geneticky a také předávána kojením. Zajistí, že organismus je schopen bránit se proti útoku základních cizích patogenů. Získaná imunita pracuje s rozpoznáváním různých nových druhů patogenů, ať již získaných proděláním některé nemoci, nebo očkováním. Ta pak funguje jako paměťová databanka a poskytuje informace k výrobě specifických protilátek.Imunitu tedy lze vnímat jako obranný systém, který je aktivní na mnoha frontách. Jednak rozpoznává cizí vetřelce, které představují různé viry, bakterie, plísně, obecně paraziti ale i toxiny. Také dohlíží na odstraňování starých a poškozených buněk, ale zároveň dbá na to, aby nedošlo k útoku imunitního systému na vlastní buňky. Pracuje na posílení a rozmnožování svých vojsk, která jsou představována například bílými krvinkami a makrofágy. Pokud chápeme prevenci, jako zvýšenou odolnost organismu vůči chorobám, děláme správně. Odolnost organismu je spjata se silou bojovat a bránit se. Silný organismus dokáže rychleji reagovat na nemoci a následný proces léčení netrvá tak dlouhou dobu jako u lidí s nedostatečnou imunitou.
Imunitní systém můžeme také účinně podpořit užíváním chlorelly, která ho stimuluje. (viz. Chlorella a zdraví a Chlorella a celkové zlepšení zdraví). Odolnost postupně získaná konzumací chlorelly není stimulována pouze jednou složkou chlorelly, ale díky celoplošnému působení a vyživení. To umožní organismu přirozeně posílit své obranné schopnosti, které pak může využít dokonale jak proti infekcím, jako například chřipka, tak i proti chorobám, jako je třeba rakovina.
Chlorella přímo podporuje výrobu interferonů, které představují nejlepší přirozenou obranu proti rakovině. Interferony jsou považovány za stimulátor produkce makrofágů (velké buňky, které obklíčí cizí substance a stráví je, jsou velmi aktivní proti rakovině, cizím proteinům a chemikáliím), jejichž počet hraje hlavní roli v odolnosti organismu a schopnosti odstranit škodlivé látky z krve. Chlorella tedy stimuluje aktivitu T-buněk a makrofágů a zvýšením úrovně interferonů pozvedne schopnost imunitního systému likvidovat cizí vetřelce, ať už to jsou viry, chemikálie nebo cizí proteiny. Její výživnost dodá tělu silu a pružnost ale i prostor, aby mělo plnou kontrolu nad homeostázou a obrannými mechanismy. Díky těmto svým unikátním vlastnostem je chlorella vynikajícím prostředkem pro preventivní ochranu organismu.
MUDr. Alexandra Matoušová
BIO-LINE s.r.o.
+420 776 609 04
Chcete-li získat kontakt na jednotlivé poradce kontaktujte nás přes e-mail.